Geometriko country_nl
Elementen-1

Techniek

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
7332-geometriko_3-2

Geometriko

21 februari 2023

Meester Juul onderzoekt: Geometriko in de praktijk

Geometriko: introductie

Geometrie in het dagelijks leven. Een abstracte wereld vol formules, analyses en bewijzen variabelen en technische termen. Klinkt niet als iets dat je op dagelijkse basis zou kunnen (of willen) aanbieden op school en zeker niet in de onderbouw.

Toch is niets minder waar; je kunt op speelse manieren experimenteren, enthousiast worden en dingen gerichter leren waarnemen. De manier waarop Geometriko dit aanbiedt, sluit direct aan op waar kinderen een natuurlijke belangstelling voor hebben; ervaren met hun eigen handen.

Er zijn verschillende redenen waarom het leren van de basisbeginselen van geometrie belangrijk is voor jonge kinderen. Hier zijn er een paar:

  • Geometrie helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk Jonge kinderen leren hoe vormen en objecten in de ruimte passen en hoe ze in relatie tot elkaar staan.
  • Het leren van geometrie helpt bij het ontwikkelen van problemen oplossend

Jonge kinderen leren hoe ze vormen en objecten kunnen manipuleren om problemen op te lossen.

  • Geometrie helpt bij het ontwikkelen van wiskundige Kinderen leren woorden zoals "hoek," "kant," en "diameter" en hoe deze verband houden met de vormen en objecten waarmee ze werken.
  • Het leren van geometrie helpt bij het ontwikkelen van een basis voor wiskundig denken en Geometrische concepten zijn een basis van vele andere wiskundige concepten zoals meetkunde en algebra.
  • Het is ook nog eens leuk voor kinderen om te leren over vormen en objecten en hoe deze in de wereld om ons heen voorkomen

De experimenten zijn op een bijzondere manier vormgegeven: met een sjabloon boekje en experimenteer schijf (plus flink wat andere onderdelen). Deze geven je de mogelijkheid om met maximaal 8 kinderen (in groepjes van twee) te experimenteren met lengtematen, hoeken en lijnen.

In de praktijk

Het openmaken van de doos is altijd weer een feestje op zich. Er zitten veel materialen in de doos; een sjabloon boekje, experimenteer schijf, lengtemeter, hoekmeter en een zakje met experimenteer materialen met koordjes, stekkers en sjablonen en dat keer vier (!).

Sommige experimenten kun je samen - met maximaal 8 kinderen - doen, hiervoor heb je het object vlak en de hoekverbinder nodig.

Met wat experimenteren kun je er achter komen hoe het allemaal in elkaar moet, maar ik raad niet aan in het wilde weg te experimenteren, behalve dan om de materialen te leren kennen en te bekijken wat ze kunnen of waar ze mogelijk in passen.

De sjabloon boekjes passen in de experimenteer schijf. De stekkers passen in de gaten van de experimenteer schijf en de snoeren kunnen over de stekkers heen gespannen worden. De lengtemeter kan weer op de stekker geplaatst worden. Het meten van lengte bestaat vooral uit het aflezen van een kleurenschaal en is niet complex; het is eerder vergelijken dan daadwerkelijk meten. Een stuk minder abstract dan het lijkt dus.

Ik moest even goed in de handleiding kijken om op de juiste manier alles aan te bieden. Ik kwam erachter dat bij elk experiment een verhaal hoort dat de kinderen op hun eigen sjabloon kunnen volgen. De kinderen kunnen vervolgens het verhaal naspelen met behulp van de stekkers. Hierna kan er over de bevindingen gepraat worden. Alle antwoorden op de vragen worden verderop nog in grafische vorm weergegeven.

De moeilijkheidsgraad loopt langzaam op van lijnen naar driehoeken, vierhoeken, cirkels naar vormen. Het is erg leuk om te zien hoe de experimenten steeds uitgebreider worden totdat kinderen zelf proefondervindelijk ervaren dat een driehoek bijvoorbeeld maar één rechte hoek kan

hebben. Kinderen kunnen zelfs de hoeken van verschillende vormen meten met de hoekmeter die kan aangeven of een hoek 60 of 90 graden is.

De kinderen waar ik deze experimenten heb uitgevoerd waren erg te spreken over het onderdeel waar je de volledige opstelling bouwt, dus met object vlak en 4 experimenteer schijven, om er vervolgens een geometrische vorm in te leggen en deze weer aan alle zijdes na te maken.

De conclusie dat een geometrische vorm van alle kanten een andere vorm kan hebben was er een die wel bleef hangen.

De vraag “denk je dat een ronde vorm zoals een cilinder ook echt alleen maar ronde aanzichten heeft?” werd in het begin met ja beantwoord, maar gaandeweg zag ik het besef steeds meer binnendruppelen en leek het voorstellingsvermogen ineens gegroeid. Het materiaal geeft legio aan mogelijkheden en je hoeft je niet te vervelen, zeker niet omdat het erg makkelijke met meerdere spelers te spelen is.

Conclusie

De handleiding geeft duidelijke instructies voor de experimenten en de verschillende onderdelen. Alles wordt benoemd en uitgelegd. De eerste stappen zijn gelukkig uitgeschreven, want ik heb het materiaal - zeker in het begin - als redelijk complex ervaren.

Op het eerste gezicht lijkt het erg omslachtig, maar als je de stappen volgt komt het al snel in orde. De experimenten lopen op qua moeilijkheidsgraad en de opgedane kennis uit eerdere blokken wordt toegepast in de latere blokken. Het is daarom dus van belang om de experimenten op volgorde uit te voeren.

Op basis van mijn ervaringen met het materiaal kom ik tot de volgende beoordeling:


Juul Rutten
(Montessori) leerkracht