Wil jij mijn vriendje zijn? country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
schermafbeelding-2022-02-28-om-12-40-32

Wil jij mijn vriendje zijn?

28 februari 2022

Dit artikel is het eerste van een nieuwe reeks artikelen over het speelleermateriaal Kuko. In de eerste reeks artikelen over Kuko heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze tweede reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar Kuko in de praktijk.

Thema: Wil jij mijn vriendje zijn?
We hebben Valentijnsdag gehad en veel scholen hebben gewerkt over het thema vriendschap. Vriendschap is ook een begrip dat veel voorkomt bij het stimuleren van de sociaal emotionele ontwikkeling. Peuters spelen vaak nog naast elkaar en dat is heel normaal maar in de kleutergroep zie je de eerste vriendschappen ontstaan. Kinderen spelen vaker met elkaar, moeten soms materialen of speelgoed delen en het is goed om tijdens spelactiviteiten met regels te oefenen zoals op je beurt wachten. In dit artikel over Kuko in de praktijk spelen we het spel ‘Koraalrif’ met een groep jongste kleuters. De bij elkaar passende paren zijn in dit spel de vriendjes.

Spel Koraalrif, module Experimenteren, activiteit 2
We gebruiken alle gekleurde ballen en alle rubberen ringen.
Van elke kleur worden vijf of meer ringen uitgezocht en willekeurig door elkaar op de grond of op tafel verdeeld. De ballen worden vervolgens zo op de ringen gelegd dat de ringkleur en de balkleur niet matchen. Het spel begint, een kind kiest twee setjes uit en wisselt met beide handen de ballen van twee bal-ring-paren. Het is de bedoeling dat na het omwisselen tenminste één bal op een ring van dezelfde kleur ligt. Als je zo’n match hebt mag je deze pakken. Zo wordt er om en om gespeeld tot er geen juiste combinaties meer te maken zijn. Het kind met de meeste matches is de winnaar.
In de handleiding staat dat de kinderen nu met hun eigen setjes een toren mogen bouwen. Wie de hoogste toren heeft wint. Wij kiezen ervoor om samen één toren te bouwen. Dat is namelijk teamwerk en samen bouw je een veel hogere toren dan alleen!

Variant met de kleurendobbelstenen
Alle ballen en ringen worden net zoals bij de vorige activiteit neergelegd. We gebruiken nu de kleurendobbelstenen en er ontstaat een heel nieuw spel. Met deze spelvariant kun je meerdere kinderen tegelijkertijd laten spelen, zo wordt het een reactiespel. Wij doen dat niet omdat ik ondertussen wil testen of deze kleuters de kleuren kunnen benoemen. Daarom spelen wij de slow-versie. Het kind gooit met twee dobbelstenen een kleurencombinatie en moet een bal met ring van dezelfde combinatie vinden. Is het gelukt dan mag hij of zij dit paar houden. Zo niet dan is de volgende speler aan de beurt. Wie gooit en vindt de meeste kleurencombinaties?

Doelen
Tijdens deze activiteit komen verschillende doelen aan bod. Het samen spelen van een spelletje vind ik al een doel op zich. Ook het leren omgaan met gevoelens die bij een spel horen vind ik erg belangrijk. Je kunt winnen maar ook verliezen en dat is niet erg. Naast sociaal emotionele doelen is waarneming belangrijk bij deze spelvarianten. Je moet goed kijken en de juiste match vinden. Ook vraagt het inzicht, welke combinatie ga je maken? Het tellen komt ook aan bod door aan het eind van het spel te tellen hoeveel ballen en ringen je hebt en hoe hoog je toren is. Deze activiteit leent zich ook goed voor het oefenen van de primaire en secundaire kleuren zoals ik deed. Tenslotte wordt de motoriek geoefend doordat je met twee handen ballen gaat pakken en ook omdat je toren bouwt. In de module staat bij de speluitleg ook nog een variant met houten lepels waarmee je de ballen van de ringen afhaalt. Ook een mooie motorische oefening.

KuKo in jouw klas
Je vindt dit spel in de Kuko module Experimenteren. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren met Kuko?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie gebruik je de modules Ontwerpen & Bouwen, Experimenteren of Techniek. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vrije invulling.

Meer weten over Kuko?
Maak hier vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!
Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.