Wat rijdt daar?! country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Schermafbeelding 2022-03-31 om 13.32.55

Wat rijdt daar?!

31 maart 2022

Dit artikel is het tweede in een nieuwe reeks artikelen over het speelleermateriaal Kuko. In de vorige artikelen over Kuko heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar Kuko in de praktijk.

Thematisch werken
In peuter- en kleutergroepen wordt vaak thematisch gewerkt. Dit gebeurt uiteraard met een reden. Door voor peuters en kleuters herkenbare thema’s te kiezen vergroot je de betrokkenheid en de motivatie. Een thema zorgt ook voor samenhang in je aanbod. Bij het kiezen van een thema moet je altijd rekening houden met de belevingswereld van de kinderen. Wanneer er met een (VVE) methode gewerkt wordt staat het thema vaak al vast of heb je de keuze uit enkele jaarlijks terugkerende thema’s. Vaak zie je dat de seizoenen altijd terugkomen in je onderwijsaanbod. Deze worden dan aangevuld met thema’s over bijvoorbeeld eten en drinken, familie of kleding. In deze tweede reeks over Kuko neem ik jullie mee naar Kuko in de praktijk.

Wat rijdt daar?!
Op ons IKC is gekozen voor het thema Verkeer. Wij gebruiken altijd een werkwoord bij onze thema’s en het thema luidt: “Wat rijdt daar?!” We hebben al een wandeling gemaakt door de wijk om te kijken naar het verkeer. We hebben ook verschillende verkeersregels geoefend. Er is een ouder op school geweest die fietsenmaker is en hierover heeft verteld en van alles heeft laten zien. Nu gaan de kinderen zelf aan de slag. In de bouwhoek liggen allerlei materialen waar kinderen zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ze mogen maken wat ze willen als het maar rijdt. Dat is de enige eis die de leerkracht gesteld heeft. De invulling is vrij. Er mogen vier kinderen in de bouwhoek spelen en er zal, gezien de hoeveelheid materialen, samengewerkt moeten worden. Wat ligt er in de bouwhoek: verschillende latten met twee tot  zes gaten, wielen, rondhoutjes en rubberen ringen.


Er wordt enorm actief gebouwd en het leuke is dat er elke dag weer andere voertuigen gebouwd worden.

SLO-doelen
Bij de inrichting van de hoek is nagedacht over de doelen. Wat je aanbod ook is, je moet als leerkracht zicht hebben op de leerlijnen en leerdoelen. Wij gebruiken voor onze thema’s geen methodes meer. We kiezen onze eigen thema’s en maken voor de invulling gebruik van de SLO-doelen. De doelen die in deze hoek aan bod komen kunnen als volgt zijn:

Rekenen onderdeel Meetkunde
-Het nabouwen van een voorbeeld met constructiemateriaal (als kinderen elkaar willen imiteren)
-Opereren met vormen en figuren op basis van één of meer kenmerken (denk aan het sorteren van de lange- en korte latten, de grote en kleine wielen, de verschillende soorten schroeven)
-Redeneren over passende meetkundige problemen rond construeren (Kan het rijden?)
Naast rekendoelen komen er in deze hoek ook sociaal-emotionele doelen aan bod door bijvoorbeeld de samenwerking.
Na de werkles wordt er altijd geëvalueerd in de kring. We bespreken wat er gemaakt is, hoe kinderen tot dit resultaat zijn gekomen en welke problemen ze tegen gekomen zijn (wielen die niet passen, een voertuig dat onstabiel is) en hoe ze het opgelost hebben. Hier leren de groepjes die later aan de beurt komen van.
Op deze manier werken we aan nog veel meer doelen (op taalgebied maar ook bijvoorbeeld het probleemoplossend vermogen en de zelfredzaamheid)

KuKo in jouw klas
Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren in de bouwhoek? In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie kun je de modules Construeren & Bouwen of de module Experimenteren aanschaffen. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Wil je de hoek zoals hierboven inrichten? Kies op de site voor de basisset met vele mogelijkheden of klik op deze link voor Kuko Rijden maar. Meer weten over Kuko? Maak vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!

Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.