Kleine muis zoekt een huis country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Muis zoekt een huis-1

Kleine muis zoekt een huis

28 april 2022

Dit artikel is het derde in de reeks artikelen over het speelleermateriaal KuKo. In de eerste reeks artikelen over KuKo heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze tweede reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar KuKo in de praktijk.


Thema Wonen
Bij ons op school werken we over het thema wonen. Het boek dat centraal staat heet: Kleine muis zoekt een huis. In dit boek gaat het over een muis die een appel vindt maar de appel is te groot voor in haar huis. Daarom gaat ze op zoek naar een groter huis waar ze met haar appel in past. Onderweg bezoekt ze verschillende huizen en neemt ze steeds hapjes van de appel. Uiteindelijk komt ze bij haar eigen huis en is de appel een klokhuis geworden. Het past perfect! Ik zocht bij dit thema een activiteit uit mijn favoriete KuKo module Experimenteren en vond Muizendoolhof.

Muizendoolhof
We hebben de vlakke experimenteerschaal nodig, alle gekleurde ringen en we gebruiken één rode bal (dit is de appel uit het verhaal van muis). Met een whiteboardmarker heb ik op de experimenteerschaal een huisje getekend. Dit is het eindpunt. Ik werk met een groepje van drie kinderen. Mijn kleuters maken met behulp van alle gekleurde ringen die we hebben een doolhof voor muis. Ze gebruiken daarbij hun eigen creativiteit. Vervolgens tillen ze samen de experimenteerschaal op en proberen de bal (appel) door het doolhof naar het huis van muis te leiden. Dit klinkt makkelijk maar dat is het niet, er moet goed samengewerkt worden! Het doolhof kan elke keer veranderd of aangepast worden. Er kunnen bogen gebruikt worden waar de appel onderdoor moet rollen en de kleuren van de bogen kunnen corresponderen met de huizen die muis bezoekt in het verhaal. Zo ontstaat er een route die de appel moet afleggen.

Variant met de lepel
Voor kinderen die graag alleen willen spelen of in hun eentje willen experimenteren met het maken van een doolhof kun je dit spel ook in je eentje met een houten lepel spelen. De experimenteerschaal ligt hierbij op tafel en de houten lepel fungeert als een soort hockeystick waarmee het kind de bal/appel door het doolhof kan sturen.

Doelen
Tijdens deze activiteit komen verschillende doelen aan bod. Het maken van het doolhof is op zich niet moeilijk en stimuleert de creativiteit. Het is interessant om te zien hoe de kinderen met elkaar gaan overleggen over het doolhof. Maken ze een plan, neemt iemand de leiding, hoe doen ze dit? Dit zijn sociaal emotionele doelen en je hebt er taal voor nodig. Het sturen van de bal is het moeilijkste onderdeel van deze activiteit. Het gaat hierbij om de motoriek. Dit lijkt eenvoudig maar dat is het zeker niet. Sommige kinderen raken gefrustreerd of kunnen boos worden op andere kinderen uit het groepje. Het is goed om dit in de gaten te houden. Voor de kinderen die het echt heel moeilijk vonden heb ik de lepel gebruikt. Dit is een aanpassing waardoor het spel makkelijker gaat. Ook kun je hier een spelelement invoeren door een klassement bij te houden waarin staat hoeveel slagen iemand nodig had om door het doolhof te komen. Dit vonden wij leuk, maar het hoeft natuurlijk niet.


KuKo in jouw klas
Je vindt dit spel in de KuKo module Experimenteren. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren met KuKo? In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie kun je de modules Construeren & Bouwen of de module Experimenteren aanschaffen. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Meer weten over KuKo? Maak vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!

Margreet Louw (MEd) Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.