Het restaurant country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Themabeeld restaurant-1

Het restaurant

28 september 2022

Dit artikel is alweer het zesde en laatste in de reeks artikelen over het speelleermateriaal KuKo. In de eerste reeks artikelen over KuKo heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze tweede reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar KuKo in de praktijk.

Thema Het Restaurant

Dit is één van mijn favoriete thema’s en dit thema kan, ongeacht het seizoen, altijd. Leuk om te linken aan de ervaringen van kinderen die wel eens uit eten zijn geweest en hierover vertellen. In ons IKC hebben we een onderbouw leerplein. Het is een grote ruimte met een houten huis dat aan elk thema wordt aangepast zodat er altijd iets nieuws te doen en te ontdekken valt. Alle onderbouwgroepen, de groepen 3 en onze peuters en kinderen van het kinderdagverblijf kunnen hier komen spelen. Tijdens dit thema ontstaat op het onderbouw leerplein een restaurant. In het houten huis bevindt zich de keuken en naast het huis staan tafeltjes en stoeltjes in restaurantopstelling. Er zijn al menukaarten gemaakt en er wordt lekker eten bereid. Maar de ober zijn, dat is nog niet zo makkelijk. Hier gaan we mee oefenen want in de KuKo module Ontwerpen & Bouwen vond ik de volgende activiteit:

Ballenkelner, module Ontwerpen & Bouwen, activiteit 2

Voor deze activiteit heb je alleen de rubber ringen en houten ballen nodig. Kinderen kunnen individueel spelen of in een groepje. Deze activiteit doe je aan tafel. Zet op de tafel een mand om de ballen die vallen op te vangen. Elk kind legt eerst een ring in de vlakke palm van de hand. De elleboog mag op de tafel steunen (dat maakt het makkelijker). Je kunt er ook voor kiezen om de arm gestrekt te houden (dat maakt het moeilijker). Boven de mand worden zoveel mogelijk ringen en ballen gestapeld. Het gaat erom zo goed mogelijk de balans te bewaren en ervoor te zorgen dat de toren op je hand blijft staan. Wanneer je een wedstrijdelement invoert kun je zeggen dat wie de meeste ballen kan stapelen de winnaar is. Variatie Loop na elke gestapelde bal een rondje om de tafel. Een echte ober moet goed de stapel in evenwicht zien te houden. Is het motorisch moeilijk om op je eigen hand te stapelen, stapel dan op de hand van een ander kind. De ‘stapelaar’ kan dan zelf twee handen gebruiken.

Doelen

Tijdens deze activiteit is de inspanning/concentratie hoog. Je stimuleert de motoriek en het houden van balans. Je kunt zelfstandig spelen, in een tweetal of in een groepje en je kunt een wedstrijdelement invoeren waardoor kinderen leren omgaan met emoties die komen kijken bij winnen en verliezen. Wanneer je het tellen onderdeel maakt van je activiteit kun je de kinderen laten tellen hoeveel ballen ze stapelen voordat de toren omvalt. Om het moeilijker te maken kun je ook de ringen mee laten tellen. Ook kun je tellen hoeveel rondjes om de tafel je kunt lopen totdat de toren omvalt. Wat wij deden was de ober een parcours laten lopen door het restaurant en bij elk tafeltje een bal te stapelen. Een goede oefening voor deze obers!

KuKo in jouw klas

Je vindt dit spel in de KuKo module Ontwerpen & Bouwen. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren met KuKo? In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie gebruik je de modules Ontwerpen & Bouwen, Experimenteren of Techniek. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vrije invulling. Meer weten over KuKo? Maak vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!
 
Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.