Visieontwikkeling & KuKo country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
KuKo

Visieontwikkeling & KuKo

15 augustus 2021

Visieontwikkeling en KuKo

Wat is visie?
Goed onderwijs ontstaat niet vanzelf. Het ontspringt vanuit visie en onderwijsidealen. Een visie geeft richting en inhoud aan je onderwijs. Er zijn bestaande visies zoals Dalton of Montessori onderwijs maar je kunt als school ook je eigen visie ontwikkelen. Vaak start het proces van visievorming met de vraag: “Waar willen wij als school naartoe?” Een hulpmiddel kan het curriculaire spinnenweb zijn. Vanuit jullie visie kan dit spinnenweb verder uitgewerkt worden.

Het curriculaire spinnenweb - Van den Akker 2003

Een visie geeft houvast, richting en zorgt ervoor dat er overwogen keuzes gemaakt kunnen worden in je onderwijs.

Visie op kleuteronderwijs
De visie op kleuteronderwijs moet in lijn zijn met de schoolvisie maar kan op sommige gebieden ook afwijken. Tegenwoordig zien we dat er steeds meer nagedacht wordt over het kleuteronderwijs en hoe dit vorm zou moeten krijgen op scholen. Veel onderbouwteams willen dat het spel (weer) centraal komt te staan. Hoe kun je dit doen?
Ten eerste ga je met het onderbouwteam jullie visie bepalen op het jonge kind. Deze visie kun je naast de schoolvisie leggen om verschillen en overeenkomsten te bepalen. Vervolgens moet de visie vertaald worden naar het werken in de onderbouw. Jullie weten nu wat jullie belangrijk vinden, maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Hiervoor kun je ook weer het spinnenweb gebruiken. Leg vervolgens jullie uitkomsten vast in een document en neem deze op in de kwaliteitscyclus van de school om regelmatig te evalueren, bij te stellen en te borgen.

Vaak is de visie in de onderbouw gebaseerd op één van deze drie aanpakken:
Ervaringsgericht: De betrokkenheid en het welbevinden staan centraal. Het gaat niet om het eindproduct maar om het proces.
Ontwikkelingsgericht: De zone van de naaste ontwikkeling staat centraal samen met de vraag hoe we kinderen van het ene niveau naar het volgende kunnen brengen (Vygotsky).
Programmagericht: Het betreft hier een systematische aanpak vaak met gebruik van een VVE methode die gevolgd wordt.

Visie en KuKo
Oliver Funk is de bedenker van het spelconcept KuKo. Het is zijn missie om ideeën en wensen concreet vorm te geven. Zijn focus is om kinderen (en volwassenen) met zijn spelconcepten een alternatief te bieden voor de virtuele wereld. Hij ziet dat mensen steeds meer tijd spenderen op hun smartphones en steeds minder zelf nadenken. Zijn lijfspreuk is dan ook: “Word smart, maar geen smartphone!”
Het KuKo-concept draagt eraan bij om kinderen al vroeg zelf te laten nadenken. Door middel van het spelen met de kleurrijke ballen en alle extra KuKo onderdelen, ontdekken kinderen natuurkundige wetmatigheden en kunnen ze experimenteren en leren.
Kinderen in hun fantasie aanmoedigen en hun ontdekkingsdrang stimuleren, is de visie van Oliver Funk. Want de kinderen van vandaag zijn de onderzoekers van morgen!

KuKo in de praktijk
Wil jij als leerkracht ook dat jouw kinderen spelen, ontdekken en leren?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als speelleermateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen bouwen en experimenteren, bijvoorbeeld in de bouw-, of ontdekhoek. Er zijn drie verschillende modules verkrijgbaar (experimenteren, construeren & bouwen en techniek) met ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Ook handig voor observatie!
Met de inzet van KuKo werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden zoals:
taal, rekenen, motoriek, creativiteit, waarneming en onderzoeken.


Margreet Louw MEd,
Zelfstandig onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind

naar het spelconcept KuKo