KuKo ontwerpen en bouwen country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Detail-13

KuKo ontwerpen en bouwen

17 januari 2022

KuKo: Spelen, ontdekken, leren!
KuKo ontwerpen en bouwen

Dit artikel is het vervolg op het artikel over KuKo en experimenteren in onze vorige nieuwsbrief.

Ontwerpen en bouwen, wat is het nut daarvan voor kleuters?
Wanneer jij als leerkracht een bouwhoek hebt dan leren kleuters daar heel veel van (vaak al zonder dat jij je ermee hoeft te ‘bemoeien’). Door middel van gevarieerd constructiemateriaal leren kleuters bijvoorbeeld tellen, vergelijken en ontwerpen. Ook biedt een bouwhoek gelegenheid tot interactie, logisch nadenken en redeneren: “Nog een blok en de toren valt om denk ik” of “Met een langere lat kan er nog een wiel bij, dan kan hij rijden!” Kinderen bedenken oplossingen voor problemen en zien meteen of hun plan werkt of niet werkt. Dit maakt hun spel betekenisvol. Wanneer je, in je bouwhoek, kinderen iets laat nabouwen komen rekenkundige begrippen, zoals meer, minder, hoger, lager, evenveel, groot en klein, als vanzelf aan bod. Ook rekenonderwerpen zoals symmetrie en patronen zijn vaak in een bouwhoek terug te vinden. Met toevoeging van het KuKo spelconcept in je klas zijn er nog meer mogelijkheden!

Ontwerpen & Bouwen met de module van Kuko
Eerst vertel ik graag iets over de KuKo materialen. De inmiddels bekende ballen en ringen vormen samen met latten het constructiemateriaal. Er zijn rechte latten met twee gaten tot en met latten met zes gaten. Daarnaast zijn er boog, driehoek, bloem en stervormige latten. Ringen fungeren als verbindingsstuk om bijvoorbeeld torens te maken. De ringen kunnen ook in de latten, zo worden het kussentjes voor de ballen.  Met rondhoutjes kun je de latten met elkaar verbinden en met een ring om het uiteinde van de houtjes zorg je dat alles op zijn plek blijft.
De module Ontwerpen & Bouwen is een boekwerk van 120 pagina’s met 38 suggesties voor activiteiten. Met toevoeging van de kleurendobbelsteen of een gewone dobbelsteen zijn er veel spelvormen mogelijk.
Achter de spelsuggesties, die in de eerste plaats leuk zijn, gaat een pedagogische visie schuil. Deze visie is om kinderen spelenderwijs belangrijke vaardigheden aan te leren.
De beschreven activiteiten kunnen individueel, in een groepje of onder begeleiding worden uitgevoerd. De leerkracht kan kiezen uit drie verschillende moeilijkheidsgradaties, zien vanaf welke leeftijd een activiteit geschikt is en hoe hoog de inspanning zal zijn.
Met KuKo werk je altijd aan meerdere ontwikkelingsgebieden. Denk aan motoriek, waarneming, taal, rekenen en onderzoeken.

Twee activiteiten uit de module
De KuKo materialen lenen zich uitstekend voor vrij spel. Je kunt verschillende sets in een bouwhoek of ontdekhoek neerleggen en kinderen gaan vanzelf aan de slag. Ze bouwen hoge torens door de ballen, met behulp van de rubberen ringen, te stapelen. Ze bouwen mega constructies door de latten op verschillende manieren aan elkaar te bevestigen. Mocht je de materialen op een andere, gestructureerde, manier willen inzetten dan volgen hier twee voorbeelden van activiteiten uit de module:
De wip: In de module staat precies beschreven welke latten en ballen je nodig hebt. Je kunt met behulp van het voorbeeld (of naar eigen inzicht) een makkelijke of moeilijke wip maken. Wanneer de wip klaar is kun je zelf met verschillende ballen (aantal en grootte) uitproberen hoe je de wip in evenwicht krijgt. Een andere activiteit die erg leuk is heet De Golfglijbaan: Hierbij maken kinderen met behulp van dubbele latten, ringen en rondhoutjes een soort knikkerbaan en laten de ballen naar beneden laten rollen. Hiermee wordt behalve inzicht ook behendigheid geoefend. 


Daarnaast bevat deze module veel foto’s met uitdagende constructies om na te bouwen.
Ten slotte ben ik fan van de gekleurde mandjes. Peuters vanaf twee jaar vinden het heerlijk om de ballen op kleur of op grootte te sorteren. Begrippen (kleuren en grootte) komen op een speelse manier aan bod. Ook het samenspelen wordt gestimuleerd. Met de mandjes en de ballen zijn verschillende spelvormen mogelijk. Ook deze staan in de module beschreven.

KuKo in jouw praktijk
Conclusie: Samen bouwen is goed voor de interactie tussen kinderen, het brengt taal in het spel. Een andere vaardigheid die kinderen van bouwen leren is logisch nadenken. Dit is een optimale voorbereiding op het rekenonderwijs in groep 3.
Wil jij als leerkracht ook dat jouw kinderen spelen, ontdekken en leren?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als speelleermateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen bouwen en experimenteren. Naast de module Ontwerpen & Bouwen zijn er nog twee modules verkrijgbaar: Experimenteren en Techniek. Ook deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Met de inzet van KuKo werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden zoals:
taal, rekenen, motoriek, creativiteit, waarneming en onderzoeken.
Kortom, genoeg redenen om eens te kijken naar ons KuKo spelmateriaal of een afspraak te maken met één van onze adviseurs voor meer informatie!

Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.

Klik hier om naar de categorie Ontwerpen & bouwen te gaan