KuKo in de VVE country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
KuKo artikel4-1

KuKo in de VVE

13 december 2021

KuKo in de VVE

Dit artikel is het vervolg op het artikel over Kuko en techniek in onze vorige nieuwsbrief. Tevens is dit het laatste artikel in de KuKo reeks die ik mocht verzorgen voor Specials4Schools.

VVE
De afkorting VVE staat voor voor-en vroegschoolse educatie. Bij peuters van 2,5 tot 4 jaar spreken we van voorschoolse educatie en bij kleuters in groep 1 en 2 spreken we van vroegschoolse educatie. Maar wat is VVE precies? Het consultatiebureau geeft kinderen met een risico op een onderwijsachterstand een zogenoemde VVE-indicatie. In de praktijk komt het erop neer dat wanneer bij peuters een taalachterstand geconstateerd wordt, ze praten dan nog niet voldoende volgens de norm, deze peuters in plaats van twee dagdelen naar de kinderopvang of peuteropvang, vier dagdelen naar de kinderopvang of peuteropvang komen. De twee extra dagdelen worden door de gemeente aan de ouders vergoed. In elke gemeente gelden andere voorwaarden voor een VVE-indicatie. Op de kinder- en peuteropvang organisaties die VVE bieden moet gebruik gemaakt worden van een VVE-programma. Deze VVE-programma’s ondersteunen de pedagogisch medewerkers in het verzorgen van een stimulerend en taalrijk aanbod.
Enkele van deze programma’s zijn: Piramide, Uk & Puk, Kaleidoscoop of Startblokken. De meeste VVE-programma’s hebben een doorgaande lijn van peuter tot en met groep 2. Zo gaat de voorschoolse educatie over in vroegschoolse educatie en vindt er een ononderbroken stimulering van de taal plaats. Het doel van VVE is dan ook dat jonge kinderen al spelend de Nederlandse taal leren en dat eventuele onderwijsachterstanden in een vroeg mogelijk stadium worden weggewerkt.
KuKo kan je daarbij een handje helpen.

KuKo en peuters
KuKo is als ontwikkelingsmateriaal heel goed inzetbaar in de peutergroep.
De materialen zijn groot (lees: kunnen niet in neus en oren gestopt worden) en veilig, ze kunnen tegen een stootje, kunnen goed schoongemaakt worden (zelfs in de vaatwasser) en het kan geen kwaad wanneer een peuter op de materialen kauwt.
De KuKo-materialen waarover ik eerder verteld heb bestaan uit ballen, ringen, bogen, bouwplaten en latten. Er zijn rechte latten met twee gaten tot en met latten met zes gaten. Daarnaast zijn er boog, driehoek, bloem en stervormige latten. Ringen fungeren als verbindingsstuk om bijvoorbeeld torens te maken. Ook de sorteermandjes, de experimenteerschalen, pincetten en lepels zijn geschikt voor peuters. Om de fijne motoriek te stimuleren zijn naast de pincetten ook rijgballen en rijgdobbelstenen verkrijgbaar. Peuters kunnen, met gebruik van de kleurendobbelsteen, kleuren en vormen oefenen. Een pedagogisch medewerker kan samen met een groepje peuters een activiteit doen maar het materiaal leent zich ook uitstekend voor vrij spel.


Het fijne is dat je met KuKo altijd werkt aan meerdere ontwikkelingsgebieden. Net als bij de VVE-programma’s stimuleert Kuko de taalontwikkeling, rekenontwikkeling, motorische ontwikkeling en werk je aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Denk hierbij aan het stimuleren van samenspel maar ook het op je beurt wachten tijdens een spelvorm, doorzettingsvermogen, de concentratie en het winnen of verliezen van een spel.

Ervaring met peuters
De KuKo materialen lenen zich uitstekend voor vrij spel. Je kunt verschillende materialen in een bouwhoek neerleggen en kinderen gaan vanzelf aan de slag. Bij deze deel ik graag de ervaring van kinderdagverblijf Maria in Düsseldorf met je.
“Onze kinderen vinden het geweldig om met de ballen en het bijbehorende spelmateriaal te werken. We hebben de kinderen het materiaal vrij aangeboden en konden zien, dat ze heel creatief begonnen te experimenteren. Al snel werd met de verschillende pincetten en lepels geprobeerd de ballen op te pakken en te vervoeren. Er kwamen zelfs kleine wedstrijdjes uit voort. Kinderen kunnen met KuKo oneindig lang bezig zijn, wat tegelijkertijd ook de concentratie stimuleert.”

KuKo in jouw peuterpraktijk
Zelf zie ik KuKo als een prachtige aanvulling op het spelmateriaal in je groep. Kinderen kunnen veel leren door het gebruik van KuKo. Tijdens alle activiteiten die jij met de kinderen doet stimuleer je de taalontwikkeling en ook de rekenontwikkeling. Jij benoemt keuren, vormen, bouwsels. Jij laat kinderen tellen. Jij stelt vragen die het spel kunnen verdiepen en kunt met de toevoeging van andere materialen het spel verrijken. Wanneer je werkzaam bent in een IKC kun je het materiaal zowel bij peuters als bij kleuters inzetten. Op die manier draag je bij aan een doorgaande lijn op alle vier ontwikkelingsgebieden. 

Wil jij als leerkracht ook dat jouw peuters spelen, ontdekken en leren?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie kun je de modules Construeren & Bouwen of de module Experimenteren aanschaffen. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit.
Kortom, KuKo is ook geschikt voor peuters dus genoeg redenen om eens te kijken naar ons KuKo spelmateriaal of een afspraak te maken met één van onze adviseurs voor meer informatie!

Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.