KuKo en techniek country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Kuko-techniekj-1

KuKo en techniek

12 november 2021

KuKo: Spelen, ontdekken, leren!
KuKo en techniek

Kleuters en techniek, wat is het nut daarvan?
Behalve dat techniek deel uit moet maken van je onderwijs, omdat het nou eenmaal in de kerndoelen staat, is het heel leuk en zinvol om met kleuters en techniek bezig te zijn. Kleuters leren met behulp van materiaal alles over evenwicht, beweging of stevigheid. Je sluit het beste aan bij de belevingswereld wanneer er zich een probleem voordoet waarvoor kinderen een oplossing moeten bedenken. Denk, bij het thema verkeer bijvoorbeeld, aan al die auto’s die, als ze niet bestuurd worden, toch ergens veilig en overdekt moeten kunnen staan. Kinderen komen waarschijnlijk zelf op het idee dat zij een garage kunnen gaan bouwen. Hoe groot moet deze zijn, hoeveel auto’s moeten erin kunnen, hoe wordt de garage stevig en stort deze niet in? Ze maken een plan, voeren dit uit, stellen het bij als het niet lukt, enzovoort. Dit zijn situaties waarbij kinderen bezig zijn met techniek. Met toevoeging van het KuKo spelconcept in je klas zijn er heel veel technische mogelijkheden!

Techniek met de module van Kuko
Waarschijnlijk ben je als lezer van deze nieuwsbrief inmiddels bekend met de ballen en ringen van het Kuko spelconcept. In de vorige nieuwsbrief zijn ook de latten aan bod gekomen. Deze zijn er in rechte vorm van twee gaten tot en met zes gaten. Daarnaast zijn er boog, driehoek, bloem en stervormige latten. Bij de module techniek voegen we schroeven (plat, kruiskop en rond) en bijpassende schroevendraaiers toe. Ook een hamer, moersleutel, inbussleutel en ringsleutel ontbreken niet. Er zijn verbindingselementen, grote en kleine wielen en bouwplaten toegevoegd voor eindeloos bouwplezier. 


De module Techniek is wederom een flink boekwerk met 38 suggesties voor activiteiten.
Er staan drie begrippen centraal namelijk: evenwicht, beweging en stevigheid.
 In acht hoofdstukken (met heel veel voorbeelden) kun je met je groep aan de slag met (in opklimmende moeilijkheid) o.a. verbindingen, schroefoefeningen, dieren, voertuigen en bouwwerken. Die laatste zelfs met katrollen!
Met KuKo werk je altijd aan meerdere ontwikkelingsgebieden. In deze module staan oog-hand coördinatie, motoriek, waarneming, creativiteit, logische denken en technische principes centraal.

Hoe te werken met de activiteiten uit de module?
De KuKo materialen lenen zich uitstekend voor vrij spel. Je kunt verschillende sets in een bouwhoek of ontdekhoek neerleggen en kinderen gaan vanzelf aan de slag. Wanneer je van te voren een probleem voorlegt aan de kinderen kunnen zij hier (met het Kuko materiaal) een oplossing voor gaan bedenken en bouwen. Op deze manier werk je aan het probleemoplossend vermogen. Jij als leerkracht bepaalt welke materialen je in de hoek neerlegt zodat je het spel kunt sturen.
Mocht je de materialen op een andere, meer gestructureerde, manier willen inzetten dan volgt hier een voorbeeldactiviteit uit de module:
De Slang: In het hoofdstuk over dieren kun je verschillende voorbeelden vinden om na te bouwen. Ik kies voor de kleuters de slang. Op tafel leg ik alle materialen die de kinderen nodig kunnen hebben. Ook leg ik het voorbeeld/bouwtekening neer van hoe de slang in elkaar moet worden gezet. Als opdracht vertel ik de kinderen dat de slang zijn staart nog wel moet kunnen bewegen (de schroeven moeten dus niet te strak aangedraaid worden). Vervolgens maken de kinderen een slang en gaan hierin zelf variëren. We hebben lange en korte slangen en ook hun oogkleur wisselt. Sommige kinderen hebben samen gedaan, hun slang is wel heel lang geworden! En, alle slangen kunnen bewegen. Ze worden na afloop van de werkles in de jungle (die door een ander groepje is gemaakt) gelegd. 

Deze module bevat veel bouwtekeningen voor kinderen om na te bouwen. Dit is ook één van de aanbodsdoelen voor kleuters. Voor jongste kleuters zou ik echt keuzes maken. Sommige constructies zijn erg lastig. Kleuters met technisch inzicht en ook kinderen uit de middenbouw (of een plusklas) zie ik urenlang werken met de bouwtekeningen en dit materiaal.

KuKo in jouw praktijk
Conclusie: Techniek en kleuters gaat prima samen! Leg ze een probleem voor en zij bedenken een oplossing en voeren deze uit. Het Kuko spelmateriaal van de module Techniek leent zich hier prima voor. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kinderen spelen, ontdekken en leren?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als speelleermateriaal waarmee kinderen eindeloos technisch bezig kunnen zijn. Naast de module Techniek zijn er nog twee modules verkrijgbaar: Experimenteren en Construeren. Ook deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Met de inzet van KuKo werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden zoals:
taal, rekenen, motoriek, creativiteit, waarneming en onderzoeken.
Kortom, genoeg redenen om eens te kijken naar ons KuKo spelmateriaal of een afspraak te maken met één van onze adviseurs voor meer informatie!

Volgende maand lees je over KuKo in de Voor en Vroegschoolse Educatie (VVE). Kuko is namelijk niet alleen geschikt voor kleuters en oudere kinderen maar ook voor peuters, handig als je samenwerkt in een IKC. In de volgende nieuwsbrief daarom antwoord op de vraag hoe je KuKo in kunt zetten bij peuters.

Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.