KuKo en experimenteren country_nl
Elementen-1

KuKo Spelconcept

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
KuKo experimentern-1

KuKo en experimenteren

14 oktober 2021

KuKo en experimenteren

Wat is experimenteren?
Bij experimenteren wil je iets uitproberen, iets onderzoeken, een proef doen. Toen mijn zoon in groep 1 zat wilde hij ook spontaan een experiment doen. Hij wilde onderzoeken of hij zoveel wc papier in de wc kon doen dat de wc overstroomde. Dit lukte! Een boze juf belde naar huis of ik even op school kon komen om te praten (en te dweilen). Mijn zoon kon heel goed uitleggen waarom hij gedaan had wat hij deed. Dit was met recht een interessant experiment. Ik begreep hem maar de juf had iets minder begrip.
De drang om iets uit te zoeken komt voort uit kinderlijke nieuwsgierigheid. Experimenten leren je begrijpen waarom iets is zoals het is. Het begint met alledaagse dingen en eindigt met natuurkundige vraagstukken. Experimenteren is niet moeilijk en kinderen zijn makkelijk te enthousiasmeren als ze zelf aan de slag kunnen gaan. Zorg daarom dat jouw peuters of kleuters kunnen experimenteren (en voorkom een waterballet zoals hierboven beschreven). 

Experimenteren met de module van Kuko
De module experimenteren is een boekwerk van ruim 150 pagina’s met 45 suggesties voor activiteiten. De experimenten zijn bedoeld om verschijnselen tot op de bodem uit te zoeken en kinderen uit te dagen om op onderzoek uit te gaan. Achter de spelsuggesties, die in de eerste plaats leuk zijn, gaat een pedagogische visie schuil. Deze visie is om kinderen spelenderwijs belangrijke vaardigheden aan te leren.
De activiteiten kun je uitvoeren met een keus uit de KuKo materialen, zoals bogen, bouwplaten, het dobbelstenenkistje, pincetten en lepels.  Voor deze activiteiten kun je een (vlakke of kegelvormige) experimenteerschaal toevoegen. Ook leent het stevige materiaal zich uitstekend om zand en water toe te voegen en zo te onderzoeken wat blijft drijven of hoe je een boot bouwt.
De experimenten kunnen individueel, in een groepje of onder begeleiding worden uitgevoerd.
De leerkracht kan kiezen uit drie verschillende moeilijkheidsgradaties.
Kinderen leren oplossingen te vinden en ontdekken waarom iets op een bepaalde manier werkt. Wanneer kinderen taalvaardig zijn kunnen zij ook uitleggen aan het groepje waarom zij iets vinden, wat zij voorspellen of kunnen ze ideeën delen. Met KuKo werk je altijd aan meerdere ontwikkelingsgebieden. Denk aan motoriek, waarneming, taal, rekenen en uiteraard onderzoeken.

Een activiteit uit de module
De KuKo materialen lenen zich uitstekend voor vrije experimenten. Je kunt verschillende sets in een bouwhoek of ontdekhoek neerleggen en kinderen gaan vanzelf aan de slag. Ze bouwen hoge torens door de ballen, met behulp van de rubberen ringen, te stapelen. Hoe hoog kan de toren worden zonder om te vallen? Ze bouwen mega constructies door de bogen op verschillende manieren aan elkaar te bevestigen. Lukt het om een constructie te maken die hoger is dan jijzelf? Mocht je de materialen op een andere manier willen inzetten dan volgt hier een voorbeeld van een activiteit uit de module: De Zandballenbaan. Bij deze activiteit vul je de kegelvormige experimenteerschaal met zand. Met een vinger kunnen kinderen hun route grofweg vaststellen. Door een grote houten bal te gebruiken kunnen zij hun baan voorzichtig verder verbeteren en glad maken. Door de toevoeging van bogen, waar de bal onderdoor moet, kunnen kinderen de moeilijkheidsgraad verhogen en elkaar uitdagen. Gekleurde rubberen ringen kunnen het start- en eindpunt markeren. Welke bal is het eerst bij de finish?

KuKo in jouw praktijk
Wil jij als leerkracht ook dat jouw kinderen spelen, ontdekken en leren?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als speelleermateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen bouwen en experimenteren. Naast de module experimenteren zijn er nog twee modules verkrijgbaar: Construeren & Bouwen en Techniek. Ook deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Met de inzet van KuKo werk je aan verschillende ontwikkelingsgebieden zoals:
taal, rekenen, motoriek, creativiteit, waarneming en onderzoeken.

Volgende maand lees je over de module Ontwerpen & Bouwen. Wat is construeren en wat leren kleuters hiervan? Hoe kun je KuKo hierbij inzetten?

Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.