Magneetsokken country_nl
Elementen-1

Plusmaterialen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Magneetsokken

16 juni 2023

Juf Anita (Albertusschool): Het Avontuur van de Sokkenwasser

In mijn kleurrijke en levendige schoollokaal heb ik het creatieve zelfcorrigerende spel Magneetsokken van Specials4Schools aan één van mijn kinderen aangeboden om te observeren, te redeneren en te zoeken naar aanwijzingen. Het spel is zo ontworpen dat kinderen net zoveel plezier beleven aan het zoeken naar de oplossing als aan het daadwerkelijk vinden ervan. Een van de activiteiten in dit spel betrof het ophangen van sokken aan een waslijn.

Het spel begon met een vrolijk kind dat vol enthousiasme de waslijn opzette. Het kind hield hierbij rekening met verschillende criteria, zoals kleur, zowel van de sokken als van de wasknijpers, patroon, ruimtelijke oriëntatie (links en rechts) en relatieve positie. Met zorg en precisie hing het kind de sokken aan de waslijn, ervoor zorgend dat alle criteria correct werden toegepast.

Om het spel uitdagender te maken, werden er zes dubbelzijdige kaarten verstrekt, wat in totaal twaalf activiteiten bood. De kaarten met oneven nummers daagden het kind uit om een model na te maken. Het kind keek aandachtig naar het model op de kaart en probeerde vervolgens de opstelling van de sokken op de waslijn precies na te bootsen. Dit vereiste nauwkeurigheid en concentratie.

De even genummerde kaarten waren iets uitdagender. Deze kaarten bevatten instructies met een toenemende moeilijkheidsgraad, die het kind moest ontcijferen. Het kind bekeek de instructies zorgvuldig en probeerde ze stap voor stap te volgen om de sokken correct op te hangen. Dit stimuleerde het logisch denken en de probleemoplossende vaardigheden van het kind.

Een interessant aspect van de kaarten was dat de voorkant van elke kaart kon worden gebruikt om te controleren of de activiteit op de achterkant correct was uitgevoerd. Het kind kon de sokken op de waslijn vergelijken met het model op de voorkant van de kaart of de instructies op de voorkant om te zien of alles juist was geplaatst. Dit gaf het kind de mogelijkheid om zelfstandig zijn werk te evalueren en eventuele correcties aan te brengen.

Al met al was dit creatieve zelfcorrigerende spel een geweldige bron van plezier en leerzame ervaringen voor kinderen. Ze genoten van het zoeken naar aanwijzingen, het toepassen van logica en het ontwikkelen van hun observatievaardigheden. Het avontuur van de sokkenwasser bracht niet alleen vermaak, maar stimuleerde ook de cognitieve ontwikkeling van de kinderen op een speelse en boeiende manier.