GMGM Grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal country_nl
Elementen-1

Rekenen & Taal

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Blog -gmgm1-2

GMGM Grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal

31 maart 2019

Bron: Kerensa Lee - Kinder erfinden Mathematik (Gestaltendes Tätigsein mit gleichem Material in groβer Menge = GMGM®-concept)

Je zou niet denken dat wiskunde en het spelen op de kleuterschool samen kunnen gaan. Als je echter kinderen observeert die aan het spelen zijn met dit denkmateriaal gleiches Material in großer Menge® (GMGM), dan weet je heel snel waarom dit concept ‘Kinderen ontdekken wiskunde’ is genoemd. GMGM staat voor ‘een grote hoeveelheid van dezelfde materialen’.
Een flinke hoeveelheid voorwerpen van precies dezelfde grootte en vorm stelt op een bijzondere manier de natuurlijke getallen voor. Ordenen van die materialen biedt mogelijkheden om fantasierijk te creëren. Het ontstaan van nieuwe, onverwachte ordeningen werkt fascinerend en geeft voldoening. Ook stimuleert het navolging en zorgt het voor het streven naar optimalisering. Kinderen ontdekken wiskunde met het denkmateriaal GMGM, een concept dat ook prima werkbaar is zonder vooraf vastgelegde wiskundige taken of inhoudelijke thema’s. Het concept komt het beste tot zijn recht in een omgeving waarin vrij werken met deze denkmaterialen mogelijk is. Als kinderen beschikken over een tamelijk grote hoeveelheid van precies dezelfde voorwerpen lokt dat namelijk het uitvinden van wiskundige vragen en inzichten uit. De grote hoeveelheden precies gelijke materialen staan voor de natuurlijke getallen.

Identieke geometrische materialen- vooral de regelmatige vormen en figuren als driehoeken, vierkanten, cirkels en kubussen - vormen het voornaamste bestanddeel van het GMGM-concept. Net zo belangrijk als de wiskundige aspecten van de vorm van het materiaal waar een kind mee werkt, is dat er een overvloedige hoeveelheid van ter beschikking is. Zelfs precies dezelfde alledaagse voorwerpen brengen een tactiele stimulans teweeg en door het aanbod in een enorme hoeveelheid verliezen de voorwerpen hun eigenlijke functie.

Geef kinderen honderden of duizenden dezelfde dobbelstenen, cirkels, ringen, rollen of edelstenen, en ze gaan vanzelf aan de slag met die grote ongeordende hoeveelheden (bijv. Dobbelstenen, Bouwbloemen of Transparante bouwschijven). De afzonderlijke voorwerpen worden dan als massa beschouwd, en geordend en gevormd tot steeds complexere ontwerpen. Dit komt bovenop de al ontdekte geometrische eigenschappen. Bij de gecreëerde objecten blijft altijd de verbinding zichtbaar tussen het vertrouwde en de fantasie van het individuele kind.

Met GMGM-denkmaterialen kunnen jonge en oude ontdekkingsreizigers een stevige brug slaan tussen hun waarnemingen en de wereld van wiskundige patronen en formules.