Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
KuKo Spelconcept
Uit de kunst
Dit artikel is nummer vijf in de reeks artikelen over het speelleermateriaal KuKo. In de eerste reeks artikelen over KuKo heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze tweede reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar KuKo in de praktijk.
Thema Kunst
Ken je dat, een project waar niet alleen jouw school of IKC aan meedoet maar dat in de hele stad (of dorp) wordt uitgevoerd? Er ontstaan samenwerkingen met plaatselijke musea en muziekverenigingen en iedereen inspireert elkaar. Aan het einde van een project is vaak een gezamenlijke uitvoering of tentoonstelling waarbij iedereen bij elkaar kan komen kijken en luisteren. Zo’n project hebben wij momenteel in onze gemeente en het gaat over Kunst. Kunst is voor jong en oud en je kunt er alle kanten mee op. Het kan over schilderkunst gaan maar ook over muziek, dans en taal (bijvoorbeeld een gedicht). Naast het werken over wereldberoemde kunstenaars (ik zie Picasso’s, Mondriaans en Dali’s in onze gangen verschijnen) is er ook veel ruimte voor vrije expressie. In de KuKo module Ontwerpen & Bouwen vond ik de volgende passende activiteit:
Straatartiesten, module Ontwerpen & Bouwen, activiteit 22
Deze activiteit past perfect binnen het thema Kunst. Bij deze activiteit gaat het erom figuren te maken van bouwlatten, rubber ringen en houten ballen. Eigenlijk is alles goed want het is je eigen creatie. De kinderen beginnen met het neerleggen van de latten, hier komen ringen en vervolgens ballen op. De kleuren van de ballen kunnen ze zelf kiezen en ook de lengte van de latten kiezen ze zelf. Jij als leerkracht hoeft niets te doen. Observeer hoe voor jouw ogen de mooiste kunstwerken ontstaan!
Variatie
In een tweetal: Een kind heeft een creatie gemaakt en het andere kind moet deze zo precies mogelijk namaken.
In een drietal: Een kind legt de latten neer, het tweede kind drukt de ringen erin en het derde kind legt de ballen erop. Zo ontstaat er een gezamenlijk kunstwerk.
Ook leuk: Bouwen met een spiegel. Een kind legt een half kunstwerk en probeert met behulp van de spiegel het kunstwerk weer ‘heel’ te maken.
Doelen
Ten eerste bevorder je met deze activiteit de creativiteit. Deze activiteit is ook heel erg fijn voor de kleuters die niet zo van knutselen houden. Niets is fout.
Je stimuleert met deze activiteit de motoriek en kinderen moeten goed kijken tijdens het hele proces (is mijn kunstwerk al af, kan er nog een bal bij, moet er een lat bij of misschien wel weg?)
Wanneer je in een tweetal of in een groepje werkt moet je communiceren (met elkaar overleggen). Ook tijdens de evaluatie laat ik kinderen altijd vertellen over het proces (hoe ging de samenwerking, hoe hebben jullie de taken verdeeld, wat ging goed en wat is je tip aan het groepje dat morgen aan de beurt is?)
Ten slotte werk je aan rekendoelen bij de variant met het nabouwen. Het tweede kind moet goed kijken en heel goed tellen om het kunstwerk exact na te bouwen (hoeveel gaats latten zijn er gebruikt, op welk gat ligt de bal?)
Een leuke activiteit waarbij kinderen zelf differentiëren door veel of weinig latten en ballen te gebruiken.
KuKo in jouw klas
Je vindt dit spel in de KuKo module Ontwerpen & Bouwen. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren met KuKo?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie gebruik je de modules Ontwerpen & Bouwen, Experimenteren of Techniek. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vrije invulling.
Meer weten over KuKo? Maak vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!
Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.