Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
KuKo Spelconcept
De Tuin
Dit artikel is nummer vier in de reeks artikelen over het speelleermateriaal Kuko. In de eerste reeks artikelen over Kuko heb ik verteld over visie, het materiaal en de verschillende modules. In deze tweede reeks gaan we een stap verder en kijken we heel gericht naar Kuko in de praktijk.
Thema De tuin
Heerlijk, het is weer lente! Bij ons op school gaat het dit thema over de tuin. Je hebt verschillende soorten tuinen en kinderen nemen foto’s mee van hun eigen tuin of balkon. We werken in de moestuin en leren van alles over groente en fruit. We hebben aardbeienplantjes maar ook sla in onze moestuin staan. Regelmatig kan er iets geproefd worden. We leren ook over tuinbouw en gaan op bezoek bij een boerderij. De kinderen weten al heel veel maar gaan vandaag iets nieuws leren. Het gaat over de Japanse siertuin!
Japanse tuin, module Experimenteren, activiteit 30
Deze activiteit doen we buiten maar hij kan ook binnen (na het verzamelen van materiaal). We hebben de vlakke experimenteerschaal nodig. Deze leggen we op het onderstel. De experimenteerschaal vullen we met het zachtste (droge) zand uit de zandbak. We gebruiken enkele Kuko ballen (groot en klein) en gebruiken enkele rubber ringen. Daarnaast zoeken we samen op het plein naar allerlei spullen en natuurlijke materialen die we voor onze siertuin kunnen gebruiken. We vinden blaadjes, takjes, bloemen, steentjes, een paar veren en zelfs een schelp (geen idee hoe die op ons plein terecht is gekomen). Uit de schuur pakken we een zeef (we willen mooi glad zand) en een fijn harkje. Van te voren heb ik de kinderen verschillende voorbeelden laten zien van Japanse tuinen (op het digibord). Het gaat er bij deze tuinen om dat het mooi is om naar te kijken en wat mooi is kan voor iedereen anders zijn.
De experimenteerschaal wordt gevuld met heel fijn en schoon zand. Vervolgens mogen de kinderen individueel of in een tweetal de tuin mooi gaan maken. Dit ‘mooi maken’ gebeurt naar eigen inzicht. De één begint met het maken van een patroon door met de rubber ringen te ‘stempelen’. De ander gaat eerst met het harkje aan de slag om een soort route te maken. Andere kinderen kijken eerst naar de materialen die zij willen gebruiken, leggen die neer en maken daarna organische vormen eromheen.
Als je een ‘foutje’ maakt of iets niet mooi vindt hoef je maar te schudden met de schaal en je hebt weer een leeg ‘blad’. We maken een foto van alle Japanse tuinen en doen deze in het kleuterportfolio.
Doelen
De kleuters hebben dit thema veel geleerd over verschillende soorten tuinen. De Japanse siertuin was echt nieuw voor ze. Er ontstonden gesprekken over wat mooi is en dat wat de één mooi vindt anders kan zijn dat wat een ander mooi vindt (en dat dat niet erg is). Hoe fijn is dat!
Tijdens deze activiteit wordt de creativiteit gestimuleerd, kinderen voeren hun eigen ideeën uit. Door na afloop in de kring te vertellen over hun eigen tuin oefenen kinderen met taal en spreken in een groep. Daarnaast speelt de fijne motoriek een rol. Ik heb gemerkt dat veel kinderen deze rustige activiteit erg prettig vonden. Zeker tijdens het vaak drukke buitenspelen hebben sommige kinderen behoefte aan een rustmomentje. Het werken aan de Japanse tuin is dan fijn voor de afwisseling.
Tenslotte kwamen we erachter dat niet alleen wij deze activiteit leuk vonden maar ook de kinderen uit hogere groepen. Zij kwamen regelmatig kijken en hielpen meezoeken naar materiaal. Als wij uitgespeeld zijn met de experimenteerschaal lenen we hem uit aan groep 3.
KuKo in jouw klas
Je vindt dit spel in de Kuko module Experimenteren. Wil jij als leerkracht ook dat jouw kleuters spelen, ontdekken en leren met Kuko?
In jouw groep kun je KuKo inzetten als spelmateriaal waarmee zij eindeloos zelfstandig kunnen spelen. Voor inspiratie gebruik je de modules Ontwerpen & Bouwen, Experimenteren of Techniek. Deze modules bevatten ontzettend veel spelsuggesties met, verschillende samenstellingen van, het materiaal. Door hier een keuze uit te maken bepaal als jij als leerkracht welke doelen aan bod komen tijdens een activiteit. Uiteraard kun je ook kiezen voor een vrije invulling.
Meer weten over Kuko? Maak vrijblijvend een afspraak met één van de adviseurs voor meer informatie!
Margreet Louw (MEd)
Onderwijsadviseur voor Het Jonge Kind.